Avui, 8 de març, se celebra el Dia Internacional de la Dona, originalment anomenat com el Dia Internacional de la Dona Treballadora. Aquesta assenyalada data commemora la lluita de les dones per la seva participació dins de la societat, per la lluita de la igualtat i el reconeixement i l'exercici efectiu dels seus drets fonamentals. Aquest dia recorda els avenços sense precedents que ha assolit la societat, però també reivindica la feina que queda al davant degut a les severes desigualtats que es continuen produint dia rere dia.

La Carta de les Nacions Unides de l'any 1945, es va convertir en el primer acord internacional que establia el principi d'igualtat entre dones i homes. Dos anys després, l'any 1977, l'Assemblea General aprovava una resolució per la qual es reconeixia el dia 8 de març com el Dia Internacional de la Dona, després de molts anys de manifestacions i lluites de les dones que reclamaven els seus drets.

El present propòsit coincideix amb un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible per arribar fins a l'any 2030, concretament l'ODS 5.

ODS 5: ACONSEGUIR LA IGUALTAT ENTRE ELS GÈNERES I EMPODERAR A TOTES LES DONES I NENES.

L'objectiu que persegueix aquest capítol de l'Agenda 2030 és assolir la igualtat de gènere i empoderar a totes les dones i nenes del món. L'Agenda 2030 incideix en l'eliminació de totes les formes de violència masclista incloses, el tràfic, l'explotació sexual, el matrimoni infantil i la mutilació genital femenina. Així mateix, incideix en l'accés universal a la salut sexual i reproductiva, la igualtat dels drets econòmics i de propietat, la participació plena i efectiva en tots els nivells decisoris de la vida política, econòmica i pública, etc.

Al llarg d'aquests anys s'han aconseguit alguns avenços al que respecta la igualtat de gènere, com ara: s'obliga a menys nenes al matrimoni precoç; més nenes del món estan escolaritzats; les lleis s'estan reformant per fomentar la igualtat de gènere i es troben a més dones en posicions de lideratge i càrrecs parlamentaris. Tanmateix, encara hi ha moltes desigualtats i dificultats en les vides de moltes dones i nenes.

La igualtat de gènere en xifres: Les dones segueixen guanyant a tot el món un 24% menys que els homes en el treball. L'any 2014, 52 països encara no havien establert el compromís de garantir en les seves institucions la igualtat entre homes i dones. A nivell mundial, gairebé 15 milions de nenes menors de 18 anys contrauen matrimoni cada any, això es tradueix aproximadament a unes 37.000 nenes al dia. Unes 133 milions de nenes i dones han patit alguna forma de la mutilació genital femenina. 1 de cada 5 dones i nenes d'entre 15 i 49 anys afirma haver patit violència sexual o física a mans d'una parella íntima.

Si amb aquestes dades impactants no n'hi havia prou, la pandèmia mundial ha agreujat la situació de moltes nenes i dones. "Els escassos avenços en matèria d'igualtat de gènere i drets de les dones aconseguits al llarg de les dècades estan en perill de retrocés a conseqüència de la pandèmia de la COVID-19", manifestava el secretari general de les Nacions Unides l'abril de 2020. És per aquesta raó que el lema pel Dia Internacional de la Dona d'aquest any, 2021, és "Dones líders: per un futur igualitari en el món de la Covid-19". Les dones es troben en primera línia de la crisi sanitària com a cuidadores, científiques, treballadores de la salut, líders, etc.

La igualtat de gènere no només és un dret fonamental, sinó que és una de les bases primordials per construir un planeta pròsper, pacífic i sostenible.