Com a tancament del cicle dels capítols que formen el focus principal d'Innomnium trobem l'ODS 11, acompanyat dels anteriors ODS 9 i ODS 17.

L'ODS 11: CIUTATS I COMUNITATS SOSTENIBLES

El present capítol vetlla per aconseguir que totes les ciutats del món i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, sostenibles i resilients. Més de la meitat de la humanitat, 4.000 milions de persones, viu avui en dia a les ciutats i es preveu que aquesta xifra augmenti a 5.000 milions l'any 2030, i aquest nombre no farà més que créixer. Aquest ODS és de gran importància ja que, no és possible arribar a un desenvolupament sostenible en tots els sentits tal hi com es presenta a l'Agenda 2030 sense transformar radicalment la manera en la que es construeix i s'administren els espais urbans.

Aquest permanent creixement de la població urbana es deu a que hi ha una visió general positiva sobre la vida urbana. A la majoria de problemes, com la pobresa, educació o assistència sanitària, entre d'altres, que se'ls hi presenta a la població s'hi troba la solució a la vida en una ciutat.

Les ciutats del món ocupen un 3% de la Terra, però representen entre el 60% i el 80% del consum d'energia i el 75% de les emissions de carboni. En el cas que tot segueixi igual i les ciutats experimentin aquest creixement orgànic, es potenciaran els barris marginals, les emissions de gas d'efecte hivernacle, els grans suburbis, l'intensitat de trànsit, entre d'altres.

És indispensable doncs, crear mecanismes de resiliència en els territoris rurals per evitar el col·lapse a les grans urbs. Transformar ecosistemes rurals en smart territories sostenibles és contribuïr a la sostenibilitat de les smart cities.