El passat dijous 19 de novembre els presidents d’ambdues entitats, en Francesc Faiges i Albert Latorre respectivament, van signar un conveni de col·laboració per desenvolupar a partir de 2021, projectes i programes concrets vinculats als 17 capítols dels ODS de les Nacions Unides. 

L’aliança té 2 objectius principals: per un costat, divulgar i conscienciar envers la gran importància que té per un territori el fet d’alinear els seus reptes amb els ODS; i, per l’altra, fomentar la igualtat d’oportunitats i competitivitat territorial en termes econòmics, socials i mediambientals entre les àrees rurals i l’àrea metropolitana de Barcelona. 

L’emprenedoria és l’eix motor de les accions que s’implementaran a Terres de l’Ebre: 

  • El programa “CRITTalent®” permetrà identificar, impulsar i finançar projectes amb base tecnològica vinculats als ODS; 

  • La 2ª edició del “ODS Youth Challenge” acompanya la carrera acadèmica del talent jove a partir dels treballs de recerca km.0 desenvolupats per l’alumnat de batxillerat dels instituts; 

  • El “ODS Pro Challenge”, un programa d’intraemprenedoria adreçat a empreses per a descarbonitzar els seus processos i implementar la cultura de la sostenibilitat en el balanç i l’estratègia corporativa. 

Finalment, el conveni inclou la cocreació del primer Centre de Geoètica del continent. La geoètica consisteix en la investigació i reflexió sobre els principis que sustenten comportaments i pràctiques adequades, allà on les activitats humanes interactuen amb el sistema terrestre, tot posant el focus en la preservació del capital natural dels ecosistemes rurals i la conservació del seu capital humà a partir de pactes originats en un diàleg de valors. En una primera fase de comunicació s’organitzaran diferents webseminars per donar a conèixer la iniciativa.

Programes concrets vinculats als ODS.