Logotip INNOMNIUM®

Hope for Delta (Científic)

Territori
IES Roquetes
Especialitat
Científic
Realitzat per
  • Emma Gavaldà Pons
  • Nerea Fimia Lleixa
Supervisat per
  • Raul Curto
En breus mostrarem contingut.

Objectiu

Salvar el Delta de l’Ebre. Entendre la importància del canvi climàtic i les conseqüències irreversibles que pot tenir. Estimar la gravetat de les pèrdues econòmiques en cas que la pujada del nivell del mar sigui inevitable. Comprovar si seria possible evitar les pèrdues econòmiques amb la construcció d’un dic al Mediterrani.

Descripció del projecte

Sovint, es creu que l’augment del nivell del mar serà gradual però alguns estudis científics suggereixen que aquesta pujada del nivell de mar podria ser a salts sobtats i això podria elevar el nivell del mar 3.4 metres en poques dècades.

En el nostre TDR ens hem proposat estudiar la possibilitat de lluitar contra aquestes pujades de nivell del mar a l'àrea del Mediterrani construint un dic de contenció a l'estret de Gibraltar i un altre al canal de Suez per evitar que l'aigua del desgel entri al Mediterrani. Aquestes construccions comportarien una sèrie de dificultats que analitzem en aquest TdR.

L’impediment per la migració d’algunes espècies entre el Mediterrani i altres oceans seria un d’aquests problemes, hi ha la solució artificial de construir sistemes de transferència per a peixos, però comporten una despesa econòmica i energètica important.

Un altre dels problemes amb difícil solució seria l’augment de salinitat que comportaria el fet d’aïllar el Mediterrani dels altres oceans.

El problema que més hem analitzat en aquest treball és el canvi de nivell de mar que comportaria el calentament d’aigua a l’estiu i el refredament a l’hivern en un mar tancat que no pogués tenir intercanvi d’aigües amb els oceans.

La conclusió del nostre treball és que només seria viable la construcció d’aquests dics de contenció en el supòsit que l’escalfament global produís conseqüències tan dràstiques que amenacessin en fer desaparèixer la majoria de les infraestructures costaneres del Mediterrani i a més a més hi hagués un acord entre tots els països del Mediterrani per construir els dics i contribuir a la minimització de les conseqüències negatives que això comportaria.

Cat